Adin projektimyyntipäällikkö Mariella Koivupalo eläkkeelle

Mariella Koivupalo, tuttu kasvo toimistojen ja julkitilojen suunnittelijoille sekä asiakkaille 37 vuoden ajalta, jää eläkkeelle. 


”Aloitin Adilla Salossa 14.3.1983. Olin jäänyt juuri työttömäksi, ja ystäväni, Adin silloinen omistaja tarjosi minulle töitä yrityksessä. Aloitin osa-aikaisena ’toimiston puolella’, jossa otin vastaan puhelintilauksia ja hoidin jonkin verran laskutusta”, Mariella kuvailee uransa alkua huonekalujen parissa. 

Tuolloin Adilla oli jälleenmyyjiä ympäri Suomea, ja yhteydenpito asiakkaisiin tapahtui pitkälti puhelimitse. 1990-luvulla tilanne kuitenkin muuttui.

”Tilausten vastaanottamisen lisäksi aloin tehdä enemmän myyntityötä, ja se olikin ihan eri juttu! Siinä oli opettelemista, mutta se oli myös työtä, josta pidin. Yhä useammin asiointi alkoi tapahtua asiakkaiden luona, ja hankin tuolloin ajokortin, jotta vierailut onnistuivat kauemmaksikin. Kyllä siinä Salon tyttöä jännitti kun lähdettiin Helsinkiin asiakkaita tapaamaan”, Mariella nauraa. 

Asiakkaille myytiin muun muassa Adin omia näyttöpäätepöytiä. Tietokoneet alkoivat yleistyä yrityksissä toden teolla, mutta niille sopivia ergonomisia huonekaluja ei ollut juuri tarjolla. ”Adin omistaja Lauri Mikkonen suunnitteli pöydät, joissa pystyi säätämään sekä kaltevuutta että korkeutta. Se oli aika uutta Suomessa”, Mariella muistelee. 

Myyntityön ohella asiakkaille alettiin tarjota myös suunnitteluapua. ”Minulla on valokuvamuisti, joka auttoi työssä. Nähtyäni suunniteltavan tilan saatoin helposti nähdä mielessäni, millaiset ratkaisut siinä toimisi. Kovin isoja suunnittelutöitä en tehnyt, koska en ollut koulutettu siihen.”

90-luvulla alan vaatimukset olivat erilaiset, eikä julkitiloja säännelleet aivan niin tarkat määrittelyt kuin tänä päivänä. Kokemuksen myötä kertynyt laaja osaaminen antoi kuitenkin Mariellalle eväät tehdä asiakkaille pienimuotoisia suunnitelmia ja ratkaisuehdotuksia.

 

Mariella oli osa Adin tiimiä 37 vuotta. Seuraavaksi on aika keskittyä elämästä nauttimiseen!


Ala ja yritykset kehittyvät


Kotimaisuus on ollut huonekalualalla Mariellan mukaan yksi pysyvistä piirteistä koko hänen uransa ajan. ”Se oli ehkä tietyllä tavalla luonnollisempi valinta ennen.” Nykyään kotimaisen toimittajan valitseminen ei ole yhtä itsestään selvää, mutta samat asiat puhuvat sen puolesta, kuin ennenkin: ”Kotimaisen toimittajan kanssa on helpompi toimia, eteenkin kun puhutaan erikoiskalusteista. Kommunikointi on mutkattomampaa ja palvelu joustavaa”, Mariella luettelee.

Yksi mieleenpainuvimmista projekteista vuosikymmenten mittaisella uralla on ollut eräs isompi kalustetoimitus Metlan (Metsäntutkimuslaitoksen) toimistoon Vantaalle 80-90 -lukujen taitteessa. ”Se oli siihen mennessä Adin suurin erikoiskalusteprojekti. Piirustukset tulivat suunnittelijalta, ja kohteeseen valmistettiin mittatilaustyönä toimiston kalusteet.” Tilaus, joka sisälsi yli 160 mittatilauskalustetta, oli tuohon aikaan iso kokonaisuus valmistettavaksi yritykselle, joka teki kauppaa vakiokalustemallistolla.

”Metlan projektin myötä opin, millaista on hoitaa erikoiskalusteprojekteja. Silloin huomasimme, että pystymme toteuttamaan myös mittatilauksena valmistettuja kalusteita ja se antoi uskallusta tarttua samanlaisiin projekteihin jatkossa.”

Kysyttäessä, miten huonekaluala on vuosien saatossa muuttunut, vastaus tulee nopeasti: ”Vaatimustaso on noussut: kasvava ymmärrys ergonomiasta ja työviihtyvyydestä on tuonut paljon uutta toimisto- ja julkitilasuunnitteluun. Asiakkaat ovatkin hyvin laatu- ja hintatietoisia, mikä on hyvä juttu, koska se mahdollistaa onnistuneiden lopputulosten saavuttamisen.”

“Hyvällä palvelulla on myös nykyään erityisen suuri merkitys. Projektit voivat olla monimutkaisia, ja silloin hyvä yhteistyö suunnittelijan, myyjän ja tehtaan välillä tekee työstä kaikille joustavaa ja toimivaa. On ollut tärkeää, että myyjä ja tehtaan väki voi tukea suunnittelijaa työssään kokemuksellaan materiaali- ja valmistusteknisissä asioissa."


Nauttimisen aika!


Mariellan viimeinen työpäivä Adilla oli juuri ennen vappua. Nykyiset epävarmat ajat eivät ole erityisen kannustavia suurten tulevaisuudensuunnitelmien tekoon. Poikkeusolojen aiheuttama arjen hidastuminen näkyy myös Mariellan elämässä eläkkeelle jäämisen jälkeen: ”Aion nauttia elämästä, harrastuksista ja ulkoilusta, ottaa rauhallisesti. Ei sen suurempia suunnitelmia”, Mariella kuvailee. 

 

Asiakkaitaan hän tervehti värssyllä, joka kuvaa hyvin hänen ajatuksiaan tulevasta:

 

”Annan pölyn laskeutua,
käännän viisarit tulevaisuuteen,
kasvot kohti kevään aurinkoa.
Nautin päivistä kiireettömistä,
omasta ajasta ihanasta!”

 

Adi Kalusteet Oy kiittää Mariellaa kaikista näistä vuosista kalusteiden parissa, ja koko henkilökunta toivottaa leppoisia eläkepäiviä!

Miten voisimme auttaa Sinua?

Asiantuntijaverkostomme suunnittelusta tuotannon kautta toimitukseen saakka on käytössänne. Ota rohkeasti yhteyttä niin suunnitellaan sinun tarpeitasi palvelevat tilat ja kalusteet.

Ota yhteyttä