Toiminnallisuus + kauneus / Ammattiopisto Live

Kaikessa suunnittelussa toiminnallisuus yksi tärkeistä kokonaisuuden osista, mutta erityisen tärkeää se oli, kun arkkitehtitoimisto Linja Arkkitehdit suunnitteli ammattiopisto Liveä, joka tarjoaa ammatillista erityisopetusta Espoossa.

 

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja se sijaitsee Espoon Leppävaarassa. Kuva: LINJA ARKKITEHDIT OY

 

 

”Tilaajana projektissa oli Invalidisäätiö, jolta saimme valtavan hyvät lähtötiedot suunnitteluun. Heillä oli ihailtava tahtotila saavuttaa kaikki tärkeät toiminnalliset ja esteettiset tavoitteet, joita projektille asetettiin”, kommentoi Essi Talvisara, Linja Arkkitehtien sisustusarkkitehti.

”Toiminnallisuus tulee esille esimerkiksi irto- ja kiintokalusteissa sekä pintojen ja kalusteiden värivalinnoissa. Keskityimme siihen, että tiloissa olisi juuri sopivan verran kalusteita. Kävimme paljon keskustelua löytääksemme sopivan ajattomat ja kestävät sekä helppohuoltoiset materiaalit”, Essi kertoo ja jatkaa: ”mutta kaiken tämän toiminnallisuuden lomassa tavoittelimme myös kauneutta. Haimme sisustukseen ajatonta harmoniaa. Lisäsimme joukkoon myös iloa ja elämänmenoa, sillä vaikka halusimmekin, että tilat ovat kauniit, täytyi niiden ulkoasunsakin puolesta sopia opiskelumaailmaan ja niiden tuli luoda ympäristö, jossa jokainen tuntisi olonsa kotoisaksi”.

 

Liven sisustuksessa on käytetty harmonisia sävyjä ja materiaaleja, ja niitä on piristetty murretulla väripaletilla.

 

Essi kertoo, että Liven sisävärisuunnitelma on kokonaisuutena melko harmoninen, ja se muuttuu hieman kerroksesta toiseen siirryttäessä. Näin tiloissa liikkuja voi tunnistaa kerroksen myös värimaailman perusteella. Tehosteseinät tuovat väriä eri tiloihin, ja niistä on poimittu sävyjä irtokalusteisiin.

 

Ammattiopisto Liven aulan harmoninen värimaailma.  Kuvat: LINJA ARKKITEHDIT OY

Irtokalusteissa tarvittiinkin laajaa valikoimaa, sillä erilaiset opiskelijat tarvitsevat erilaisia työskentelyvälineitä: ”oppilastuoleja pyörillä ja ilman, yleistuoleja useaa eri mallia verhoiltuja ja verhoilemattomia, pinoutuvia – kaikkea mahdollista”, Essi luettelee. 

Adin edustama Enea tarjosi juuri tarpeeseen sopivat kalusteet: Ema- ja Lottus -tuolisarjat, jotka ovat muotokieleltään pehmeät ja erilaisten kokoonpanojen valikoima on monipuolinen. 

 

Oppilastuoleiksi valikoitui Enean Lottus-tuolit ja niiden rinnalle yleistuoleiksi valittiin Enean Ema-sarjaa.

 

”Tuolisarjojen hyvä ominaisuus on metalli- ja muoviosien yhtenäinen värikartta, jolloin kalusteet saatiin kauttaaltaan samassa sävyssä ja tätä monokromaattisuutta on käytetty toistuvana tyylikeinona.”

 

Erikoiskalusteita henkilökunnalle ja opiskelijoille

 

Tehtaallamme Salossa Liveen valmistettiin erilaisia kiinto- ja irtokaapistoja. Hallintotiloihin sijoitettiin ajatonta tammea säilytyskalusteiden muodossa, ja henkilökunnan käyttöön valmistettiin lukollisia lokerokaappeja. 

 

Lukollisia lokeroita henkilökunnan päivittäiseen käyttöön.

 

Tammiviilupintaiset kaapistot tuovat lämpöä toimistotiloihin. Kaapistot sijoitettiin tummille metallijalustoille sokkelin sijaan, jolloin massiivisista kokonaisuuksista saatiin hieman keveämmät ilmeeltään. Vetimet valittiin täydentämään tyyliä.

 

Oppimistiloihin valmistettiin liikuteltavia säilytyskalusteita, joissa on sekä kaappitilaa että vetolaatikoita. ”Näiden kaappien ilme on hyvin selkeä. Niitä käytetään erilaisissa opetustilanteissa, ja niitä muokataan esimerkiksi tarroja käyttämällä. Tarrat erottuvat pelkistetystä ulkoasusta hyvin, ja pintamateriaaliksi valittiin mahdollisimman sileä laminaattipinta, joka mahdollistaa tarrojen käytön”, Essi kuvailee valkoisia kaappeja.

 

Pyörällinen irtokaluste toimii monessa eri opetustilassa ja -tarkoituksessa.

 

”Suunnittelijalle on ollut erittäin mielekästä olla mukana tässä projektissa aivan koko matkan ajan, luonnosvaiheesta irtokalusteiden toimitukseen saakka”, Essi sanoo ja on tyytyväinen siihen, että tavoitteet saavutettiin, eikä tärkeistä asioista tarvinnut tinkiä.

 

Adilta projektissa mukana oli projektimyyntipäällikkö Leena Härmälä. ”Projektin edetessä sekä tilaajan että tuottajan puolella suunnitelmiin ja tavoitteisiin suhtauduttiin tinkimättömällä asenteella ja mentiin aina laatu edellä”, Leena kertoo. ”Tämä oli hieno kokonaisuus myös meille, sillä toimitimme projektiin muun muassa Adin historian suurimman tuolitilauksen, yhteensä noin 600 istuinta”. 

 

Adin yhteistyö tuolien valmistajan, espanjalaisen huonekalutehtaan Enean kanssa onkin vahvistunut tämän loistavan projektin myötä entisestään.

 

Katso kaikki kohdekuvat referensseistämme.

 

Tutustu Enean tuolisarjoihin: Lottus ja Ema

Miten voisimme auttaa Sinua?

Asiantuntijaverkostomme suunnittelusta tuotannon kautta toimitukseen saakka on käytössänne. Ota rohkeasti yhteyttä niin suunnitellaan sinun tarpeitasi palvelevat tilat ja kalusteet.

Ota yhteyttä