Adi matkasi Enean tehtaalle Espanjaan

enea-2.jpg

 

Maaliskuussa 2019 Adin tiimi sekä kuusi suomalaista suunnittelijaa matkusti muutamaksi päiväksi Espanjaan kalustevalmistaja Enean tehtaalle Legorretaan. Enea kutsui suunnittelijat tutustumaan yritykseen ja sen filosofiaan, sekä erityisesti heidän tuotantotiloihin. Adi on toiminut Enean yhteistyökumppanina Suomessa jo vuodesta 2006 lähtien, joten tiimi lähti mielenkiinnolla matkalle edustamiensa tuotteiden syntypaikkaan.

 

Ryhmän oppaana toimi Enean vientijohtaja ja Adin yhteyshenkilö Oier Irigaray. Hän on ollut talossa pitkään ja osaa vastata kiperimpiikin kysymyksiin.

Vierailu alkoi tutustumisella yrityksen referenssikohteeseen, The Basque Culinary Centeriin, kulinarismin koulutus- ja tutkimuskeskukseen San Sebastianin kaupungissa. Arkkitehtitoimisto vaumm architects on suunnitellut rakennuksen, joka ulkopuolelta muistuttaa aiheeseen sopivasti lautaspinoa.

Enea on toteuttanut useita projekteja tähän upeaan kohteeseen, ja rakennuksesta löytyykin muun muassa OH! -loungetuoleja, Lottus-tuoleja sekä Eina-toimistotuoleja.

 

IMG_4472.jpg

Basque Culinary Center San Sebastianin kaupungissa

 

Matkan toisena päivänä ryhmä suuntasi Enean tehtaalle, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä San Sebastianista. Kuvankauniilla paikalla vuorten välissä, joen varrella sijaitsee tällä hetkellä kaksi rakennusta: tuotantotilat sekä pakkaamo.

Tuotantotilossa tutustuttiin kalusteiden tuotantoprosessiin: erilaiset putket leikataan oikeaan kokoon ja taivutellaan koneellisesti muotoon. Osat hitsataan koneellisesti kokoon, mutta viimeistelyhionta tehdään käsin. Tähän vaiheeseen työntekijöiksi on valittu erityisen tarkkasilmäisiä ja näppäräsormisia naisia, jotta työn jälki olisi todella korkeaa laatua. Rungon valmistuttua se maalataan joko koneellisesti tai käsin ja siihen liitetään verhoillut osat tai muovi/puuosat.

 

enea-1.jpg

Vierailijat pääsivät tuotantotiloissa näkemään tuttujen kalusteiden valmistusprosessia.

 

Tuotantotiloissa saattoi nähdä suuret määrät valmiita jalkoja ja runkoja. Tämä mahdollistaa tuotteiden nopeankin toimituksen isoihin projekteihin, kun osat ovat valmiina odottamassa oikeaa pintakäsittelyä.

Matkalle mukaan kutsuttu sisustusarkkitehti Ida Pihlajaniemi Ida Designista oli tyytyväinen vierailuun tehtaalla. Enea oli hänelle tuttu valmistaja muun muassa messujen kautta ja tehdasvierailuilla hän on käynyt muiden valmistajien luona. Nyt oli vuorossa Eneaan tutustuminen syvemmin. Idan silmään tehdas vaikutti siistiltä ja järjestelmälliseltä, ja työntekijöiden työolot hyviltä: ”Se on aina hyvä nähdä myös itse”.

Showroomissa vierailijat pääsivät kurkkamaan kulisseihin, eli tutustumaan ”Work in Progress” -projekteihin, tuotteisiin, jotka ovat pientä viilausta vaille julkaisuvalmiita. Idalle positiivisena yllätyksenä tuli tieto siitä, että Enea panostaa jatkossa yhä enemmän puun käyttöön kalusteissaan.

Kotien sisustamisessa puuta on voinut käyttää hyvin monimuotoisesti, mutta julkitiloihin ei puukalusteissa ja -pinnoissa ole aina ollut paljoa valinnanvaraa. Jatkossa Enea tuo entistä enemmän puuvaihtoehtoja kalusteisiinsa, mikä Idasta on todella hyvä juttu ja mahdollistaa suunnittelutoimistojen johdonmukaisen materiaalikäytön kohteesta kohteeseen.

 

IMG_1704.jpg

Oier Irigaray esittelee Kaiak-tuolin rakennetta Enean showroomilla.

 

Ryhmän opas, vientijohtaja Irigaray kertoi yrityksen toiminnan on kasvaneen viime vuosina niin paljon, että tehdastiloja laajennetaan pian.

 

Tärkeä viestintätapa

 

Tämänkaltaiset vierailut ovat hedelmällisiä moneen suuntaan: tuotevalmistaja pystyy kertomaan huomattavasti syvemmin toimintaperiaatteistaan ja tavoistaan. Me Adilla saamme enemmän tietoa, jota voimme välittää asiakkaillemme ja tarjota sen myötä parempia palveluita. Samalla syvennämme yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ja tarjoamme heille lisää työkaluja suunnittelutyöhön.

Matkan antimista kysyttäessä Ida kehuu tehdasvierailun lisäksi vierailua Basque Culinary Centerissä. Kohde oli hänestä arkkitehtonisesti ja tunnelmaltaan erityinen ja mieleenpainuva. Myös matkan virallisen osion päättänyt vierailu Bilbaon Guggenheim-museoon oli mukava, rento lisä ohjelmaan, joka hänestä oli sopivaksi suunniteltu, eikä liian kiireinen.

”Kiitos Adille, että sain olla mukana matkalla. Lähtisin ehdottomasti uudestaan, jos vain mahdollisuus tulee”, Ida lisää nauraen.

 

enea-3.jpg

Matkalla ryhmä pääsi kokemaan myös kulinaristisia ja kulttuurielämyksiä. Kuvissa illallinen ja Bilbaon Guggenheim-museo.

 

 

enea-uutuudet-puck-kaiak-lounge.jpg

Enean tulevat uutuudet, iso Puck-rahi ja tyylikäs Kaiak Lounge kohta saatavilla myös meiltä.

 

Katso, mitä Enean tuotteita tarjoamme tällä hetkellä.
 

Miten voisimme auttaa Sinua?

Asiantuntijaverkostomme suunnittelusta tuotannon kautta toimitukseen saakka on käytössänne. Ota rohkeasti yhteyttä niin suunnitellaan sinun tarpeitasi palvelevat tilat ja kalusteet.

Ota yhteyttä