ADI 40 vuotta — 1979-2019

 

Adilla on tarinoita jo 40 vuoden ajalta. Olemme olleet mukana lukemattomissa tilamuutoksissa niin Suomessa kuin maailmallakin, ja kalusteemme ovat kuuluneet konttorien ja toimitilojen sisustukseen vuosikymmeniä. Mitä kaikkea matkan varrelle onkaan mahtunut?

 

adi-40-logo-rgb.png

 

Halikosta maailmalle


Halikkolainen yrittäjä Lauri Mikkonen perusti Adin, "Application Data Instrument" vuonna 1979. Liikeideana oli suunnitella ja valmistaa tietokone- ja printteripöytiä. 1980-luvun alussa tietokoneet alkoivat yleistyä yrityksissä ja konttoreihin tarvittiin erityisiä pöytiä niitä varten perinteisten kirjoituspöytien lisäksi. Tuotanto alkoi valmistamaan näitä kalusteita Vanhalla Turuntiellä Halikossa. Pian mallistoa laajennettiin säilyttimillä sekä työtuoleilla.

Lähes kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1988 tapahtui omistajanvaihdos, kun ruotsalainen konttoritarvikkeita valmistava Esselte osti Adin. Kansainvälisellä yrityksellä oli hyvät yhteydet Suomen ulkopuolelle ja siitä alkoikin Adin tuotteiden vienti Eurooppaan.

adi-aikajana-final-01.jpg

Nopea kasvu tarvitsi lisää tilaa, ja vuonna 1989 tehdasta Halikossa laajennettiin.

Adi osallistui omalla osastolla Kölnin Orgatec-messuille ja sai lisää jälleenmyyjiä eri maihin Eurooppaan. Myyntiverkosto kasvoi myös kotimaassa, kun useat konttoritarvikeliikkeet etelästä pohjoiseen myivät Adin kalusteita.

Sitten Esselte päätti luopua kalustevalmistuksesta ja keskittyä ainoastaan toimistotarvikkeisiin. Adin uudeksi omistajaksi tuli salolainen yrittäjä Tony Pelander sekä muutama muu yksityishenkilö. Voidaan sanoa, että tuosta hetkestä alkoi Adin uusi tuleminen. Tuotannon pääkoneet Halikossa nykyaikaistettiin ja kalustemallistot uudistettiin. Vuoden 1999 ja 2000 aikana julkistettiin kaksi uutta kalustesarjaa: Jari Häkkisen suunnittelema Forte-sarja sekä Pekka Bergin suunnittelema Melior-sarja.

Vuonna 2001 avattiin kaksi myymälää: ensin Turkuun Puistokadulle ja myöhemmin samana vuonna Helsinkiin Tark'ampujankadulle. Myös messuille osallistuttiin vuosittain Suomessa. Uusille tuotteille oli kysyntää ja niitä kehitettiin nopealla aikataululla, ja mittatilauskalusteita valmistettiin aiempaa enemmän. Myöhemmin avattiin vielä myymälä Tampereelle.

Työtuolien sekä muiden pehmeiden kalusteiden maahantuonti Euroopasta kasvoi ja ns. välitystuotteista tulikin yksi tärkeä osa Adin tarjontaa. Päämiehiksi tuli sekä perinteikkäitä, että tuoreempia laatuhuonekalujen valmistajia eri puolilta Eurooppaa.

Oma tuotanto oli, ja on edelleen erittäin tärkeä osa Adin tekemistä. 2000- ja 2010-luvuilla erikoiskalusteiden valmistus lisääntyi entisestään, ja kohteiksi tuli muitakin tiloja kuin vain toimistot ja pankit. Myymäläkalusteet, tiskikalusteet ja ravintolakalusteet yms. alkoivat muodostaa yhä isompaa osuutta liikevaihdosta 2010-luvulla.

Myös isoja investointeja tehtiin 2010-luvulla: Hankittiin uusi biopolttolaitos, jossa poltetaan kaikki Adin toiminnassa muodostuva jäte, ja lämmitetään tehdastilat täysin. Lisäksi uusittiin kaikki tärkeimmät tuotannon koneet; uusi 5-akselinen cnc-työstökeskus, uusi listakonelinja sekä isompi paloittelusaha.

Viimeisin uusi investointi on juhlavuonna 2019 valmistuva toimisto- ja näyttelytilojen laajennusosa Halikossa. Tila on osittain uudisrakennusta ja osittain vanha toimisto on uudistettu nykyaikaa vastaavaksi tilaksi. 

Myös eri materiaalien käyttö on monipuolistunut 40 vuodessa. Nyt teemme kalusteita puun ohella myös metallista, muovista, lasista sekä komposiiteista.

Oma mallisto kehittyy koko ajan uusilla tuotteilla ja yhä erikoisempia mittatilaustöitä tehdään viikoittain. Olemme keskittäneet tällä hetkellä toimintamme eteläiseen Suomeen ja myyntinäyttelymme löytyy Helsingin Kalasatamasta.

Tulevaisuus näyttäytyy eteenkin toimistotilojen suhteen mielenkiintoiselta: perinteinen staattinen toimistotyö on yhä useammin liikkuvaa ja joustavaa, ja toisaalta työskentelytiloista tahdotaan tehdä muuntuvia ja monikäyttöisiä. Tämä kehitys tarjoaa mielenkiintoisia haasteita kalustevalmistajalle ja mahdollisuuksia uusiin innovaatioihin. On upeaa, että voimme jatkossakin tarjota luotettavia, laadukkaita kotimaisia ratkaisuja kaluste- ja tilasuunnittelun haasteisiin.

 

Tutustu historiaan kuvien kautta